Ongeplande zwangerschap

Het cgso, Sensoa, Fara vzw en LUNA abortuscentra creëerden een ondersteunend lespakket voor leerkrachten om met jongeren in gesprek te gaan over kinderwens, (ongeplande) zwangerschap, abortus en ouderschap.

Dit lespakket wil inzetten op preventie en op het bespreekbaar maken van "wat als het misgaat". Het geeft leerlingen de mogelijkheid om verschillende keuzeopties te verkennen en stimuleert hen om kritisch na te denken over de uiteenlopende informatie over ongeplande zwangerschap.

Ben je ongepland zwanger? Dan is betrouwbare informatie noodzakelijk om een weloverwogen eigen keuze te maken. Ongeplande zwangerschappen komen vaker voor dan je zou denken. Toch worden gesprekken over dit onderwerp vaak overschaduwd door taboes en stigma’s. En er bestaan veel mythes en misvattingen over:  

  • Geen enkele anticonceptie is 100 procent betrouwbaar

  • In Vlaanderen is 1 op 4 zwangerschappen ongepland 

  • In België zal 1 op 5 vrouwen een abortus hebben voor ze 50 zijn.

Ons doel

Leerkrachten een houvast en duidelijke handvaten bieden om ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap, jong ouderschap, kinderwens en abortus bespreekbaar te maken bij leerlingen. Het pakket bevat diverse werkvormen met kant-klare lesmaterialen, de nodige theoretische achtergrondinformatie en tools die je kunnen helpen bij het lesgeven. Je kan de werkvormen steeds aanpassen aan je klasgroep. Deze thema’s zijn nauw verbonden met onze andere thema’s (lichaamsbeleving, seksuele ervaring en veilig en plezierig vrijen) waardoor je ze complementair kan gebruiken.

Doelgroep

Dit lespakket is bedoeld voor alle jongeren in de tweede en derde graad secundair onderwijs. Het is geschikt voor zowel jongeren in finaliteit doorstroom (ASO) en dubbele finaliteit (TSO), als jongeren in finaliteit arbeidsmarkt (BSO).