GESPREKSSTARTERS
Spiegel
Iedere dag gebruiken we een spiegel om (bloot) naar onszelf te kijken. Soms zijn we tevreden met wat we zien, soms confronteert het ons met onzekerheden.
Bloot is nochtans overal: in de kunst, op het internet, in de taal, in boeken, in het museum of in de muziek. Ondanks we zo vaak bloot om ons heen zien, heerst er heel wat taboe over het spreken over je lichaam en onzekerheden.
Een spiegel kan ook meer zijn dan een reflectie van je uiterlijk. Het kan dienen als krachtig hulpmiddel om je eigen lichaam beter te leren kennen. Door regelmatig in de spiegel te kijken, krijg je meer inzicht in je anatomie en raak je meer vertrouwt met de natuurlijke variaties en kenmerken van je lichaam. Dit is essentieel voor zowel je algemene gezondheid als je seksuele welzijn.
Er bestaat nog steeds veel taboe en misinformatie over de vulva, wat leidt tot schaamte en onwetendheid. In vergelijking met een penis is een vulva veel minder zichtbaar. Tijdens het plassen wordt de piemel ook vastgehouden en voelen ze wat er met hun penis en ballen gebeurt als ze in koud water gaan. Dit zorgt ervoor dat jongens over het algemeen meer vertrouwd zijn met hun geslachtsorgaan dan meisjes. Daarnaast merken we nog vaak de termen 'schaamlippen' en 'schaamhaar' gebruikt worden, wat het taboe in stand houdt. Door regelmatig je vulva te bekijken met behulp van een spiegel, krijg je een realistischer beeld en raak je meer vertrouwt met je eigen lichaam. Dit kan je op verschillende momenten doen zoals bij klachten, opwinding, of rondom je menstruatie. Deze kennis draagt bij aan een positiever lichaamsbeeld en bevordert je lichamelijke en seksuele welzijn. Het is belangrijk te onthouden dat elk lichaam uniek is, wat ook geldt voor de vulva.
Taal speelt hierbij een cruciale rol. De termen 'vulva' en 'vagina' worden vaak door elkaar gehaald. De vulva omvat de binnenste en buitenste schaamlippen, de clitoris, de vaginale ingang en de urinebuis. De vagina daarentegen is de inwendige doorgang, die dient als geboortekanaal en waar menstruatiebloed doorheen stroomt. Het correct gebruiken van deze termen helpt ons om nauwkeurig en respectvol over ons lichaam te praten, wat essentieel is voor communicatie over genot en pijn. Goede educatie over je lichaam en het gebruik van duidelijke, positieve taal draagt bij aan een gezond en positief lichaamsbeeld.
Daarnaast hebben we vaak de neiging om onszelf te 'spiegelen' aan anderen, waarbij we onze lichamen en kenmerken vergelijken met die van anderen. Deze vergelijkingen worden vaak beïnvloed door onrealistische schoonheidsidealen die door de media worden gepromoot. Door constant te vergelijken met wat we zien op sociale media, in advertenties, films of series, kunnen we een vertekend zelfbeeld ontwikkelen. Deze schoonheidsnormen hebben vaak een negatieve impact op ons zelfbeeld en kunnen ons gevoel van eigenwaarde aantasten (RoSa vzw, z.d.). Het is daarom belangrijk om de diversiteit in lichaamstypes en -vormen te erkennen, wat bijdraagt aan een inclusiever en gezonder lichaamsbeeld. Meer informatie over schoonheidsidealen kan je vinden via https://rosavzw.be/nl/themas/lichaam-en-geest/schoonheidsidealen
Voor zowel mannen als vrouwen worden de schoonheidsidealen steeds strenger, stereotieper en zo goed als onhaalbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat, zowel mannen als vrouwen, schoonheid een belangrijker criteria vinden bij vrouwen dan bij mannen. Er heerst zo een dubbele standaard op vlak van schoonheid.
Wist je dat?
Studies tonen aan dat maar liefst negen op tien advertenties een stereotiep schoonheidsideaal in beeld brengen om hun reclameboodschap over te brengen. In 97% van de gevallen zijn dit vrouwen terwijl “de perfecte” man slechts in 12% van de advertenties figureert.
Misvattingen, mythes en vooroordelen
Schoonheidsidealen hebben vandaag de dag nog maar weinig invloed op ons zelfbeeld
Alle vulva’s zien er hetzelfde uit
De termen ‘vulva’ en ‘vagina’ zijn synoniemen
Vulva lippen, borsten en teelballen zijn altijd even groot en symmetrisch.
Tip
Op de website van Dove vind je het Dove self esteem project. Daar kan je gratis lesmateriaal downloaden om in jouw (klas)praktijk aan de slag te gaan rond schoonheidsidealen, de impact van sociale media en reclame, lichaamsactivisme en het stimuleren van positieve gedragsveranderingen.
Instagrampagina Chair.Chaude of instagrampagina No Babes Agency bieden een tegengewicht aan de perfecte plaatjes. Zij tonen aan dat littekens, acne, lichaamshaar, cellucitus, ... iemand juist uniek maken.
Op de website van Senosoa vind je concrete tips en educatief materiaal om les te geven over schoonheidsidealen.