inhoud van de box

Anticonceptiemiddelen

We spreken over anticonceptiemiddel of voorbehoedsmiddel. Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle methoden en middelen die tot doel hebben zwangerschap te voorkomen. Naast het voorkomen van een zwangerschap, kunnen er nog andere redenen zijn waarom mensen gebruik maken van (hormonale) anticonceptie zoals het controleerbaar maken van de menstruatie of het verminderen van acne. 

Er zijn verschillende vormen van anticonceptiemiddelen. Deze kunnen onderverdeeld worden in groepen: hormonale/niet-hormonale anticonceptiemiddelen, spiralen, barrière methoden, natuurlijke methoden en definitieve methoden. 

Er zitten verschillende anticonceptiemiddelen in de educatieve box: anticonceptiepil, vaginale ring, hormonaal implantaat, koperspiraal, hormonaal spiraal, pessarium met zaaddodende gel, de kalendermethode (afbeelding), coïtus interruptus (afbeelding), anticonceptiepleister, inwending condoom (vrouwencondoom), uitwending condoom (mannencondoom), de prikpil (afbeelding), sterilisatie man (afbeelding), sterilisatie vrouw (afbeelding) en noodpil. 

Tests

In de educatieve box zit een ovulatietest en een zwangerschapstest. De ovulatietest wordt gebruikt om de vruchtbare dagen te bepalen. Een zwangerschapstest om na te gaan of je zwanger bent. Het is dus belangrijk dat jongeren het verschil tussen beide tests kennen. In sommige winkels kunnen deze tests juist naast elkaar liggen waardoor de verkeerde test wordt aangekocht en de jongere geen correcte informatie uit de test haalt.   

Materiaal om soa’s te voorkomen 

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of geslachtsziekte kan je oplopen tijdens seksueel contact. Er zijn enkele materialen die gebruikt kunnen worden om de kans op infecties kleiner te maken. In de educatieve box is een inwendig condoom, uitwendig condoom, vingercondoom en beflapje opgenomen.  

Demonstratiemateriaal

In de educatieve box zit een demonstratiepenis. De penis kan gebruikt worden om het condoomgebruik (het uitwendig condoom of mannencondoom) te demonstreren. Instructies zijn te vinden op www.allesoverseks.be 

Daarnaast vind je een 3D-model van de clitoris (op ware grootte) in de box. Aan de hand van het model kan je het gesprek aanknopen met de deelnemers over de anatomie van de clitoris. Je vindt meer informatie terug op www.sense.info of www.allesoverseks.be. Hier vind je gebruiksvriendelijke afbeeldingen om de anatomie van de clitoris te bekijken en bespreken.

Een speculum of eendenbek werd opgenomen om bij de uitleg van de plaatsing van een spiraal te gebruiken. Dit materiaal kan ook worden gebruikt om het gynaecologisch bezoek of procedure om een uitstrijkje nemen te bespreken.

Gespreksstarters

In de box zitten gespreksstarters om te gebruiken tijdens de les of workshop rond relaties en seksualiteit. De gespreksstarters zijn voorwerpen, vragen en stellingen. Ze kunnen apart of samen worden geïntegreerd in een oefening. 

De box bevat volgende voorwerpen

Blauwe pil, dobbelsteen met standjes, blinddoek, fopspeen, intieme zeep, meetlint, verlovingsring, menstruatiespons, hartje, anale douche, assortiment glijmiddel, pleasure ring, vingerhoesje, massageolie, stressbal borst/tepel, stressbal balzak, spiegel, scheerschuim, dickpic en condoom extra big

De voorwerpen sluiten aan bij één of meerdere thema’s die aan bod kunnen komen in een workshop of les over seksualiteit. Naast de voorwerpen in de educatieve box kan je gebruik maken van de stellingen en/of vragen in de box om het gesprek te openen.

Begeleidersboekje 

Het begeleidersboekje in de box ondersteunt jou om met de box aan de slag te gaan. Je vindt er meer informatie over de educatieve box met digitale leeromgeving, hoe je het materiaal kan inzetten en waar je meer informatie vindt. Naast methodieken krijg je ook een voorstelling van de thema’s in de box zoals genot, kinderwens, het maagdenvlies, lichaamsbeeld en zo veel meer. 

Grabbelzak

De grabbelzak is een methode die kan worden gebruikt om een methodiek uit te voeren. De grabbelzak is een afgesloten zak waar voorwerpen, stellingen of vragen in kunnen verzameld worden. De deelnemers kunnen om beurt een artikel uit de zak halen (‘grabbelen’) om te bespreken in groep of in een individueel gesprek.