Inspirerende mensen

  • Chella Quint

    OPRICHTER VAN #periodpositive

    Chella Quint is auteur, leraar, performer, activist en dé expert van het Verenigd Koninkrijk op vlak van menstruatiegeletterdheid. In 2006 bedacht ze de term 'period positive' en richtte ze #periodpositive op om via humor en plezier menstruatietaboes uit te dagen, betere kennis rond menstruatie aan te moedigen en langetermijnoplossingen te vinden voor menstruatiearmoede. Daarnaast doet ze ook onderzoek naar schaamte en taboes in de voorlichting rond menstruatie met en voor jongeren. Nieuwsgierig naar alles wat ze reeds bereikte en nog wil ondernemen? Neem gerust een kijkje op de website Period Positive (https://periodpositive.com/)

  • Laura Coryton

    OPRICHTER “Stop Taxing Periods”

    Laura Coryton was een studente die in mei 2014 de change.org campagne 'Stop Taxing Periods' startte om de controversiële tamponbelasting af te schaffen. Het was een online petitie met meer dan 320.000 handtekeningen. Veel mensen verenigden zich via protesten en demonstraties. Via sociale media ging de actie ook viraal. Ze kreeg onder meer steun van Barack Obama. De campagne resulteerde in de afschaffing van de belasting in januari 2021. Ze slaagde er ook in om de prijzen van maandverbandproducten op tientallen universiteiten in het Verenigd Koninkrijk drastisch te verlagen. Je kan de campagne verder volgen via hun website

  • Amika George

    OPRICHTER #FreePeriods

    Amika George heeft in 2017 op 18-jarige leeftijd #FreePeriods opgericht met als doel menstruatiearmoede te bestrijden in het Verenigd Koninkrijk. Ze was geschrokken toen ze ontdekte dat veel personen met een baarmoeder geen maandverband kunnen betalen wanneer ze menstrueren. Ze leidde een protestactie waarbij meer dan 2.000 mensen, gekleed in het rood, door Downing Street marcheerden. Snel daarna kondigde de regering aan dat ze menstruatieproducten zoals maandverband kosteloos zouden verstrekken op alle scholen en universiteiten in Engeland. Meer informatie en beelden van actie kan je terugvinden via de website Free Periods of op Instagram (@Freeperiods)

  • Ella Daish

    VOORVECHTER voor #EndPeriodPlastic

    Ella Daish is een milieuactiviste uit het Verenigd Koninkrijk en oprichter van de campagne #EndPeriodPlastic. Haar campagne roept supermarkten en fabrikanten op om plastic te verwijderen uit hun menstruatieproducten. Deze campagne leidde tot belangrijke veranderingen in de menstruatie-industrie: verschillende ketens zijn gestopt met de productie van plastieken inbrenghulzen, bieden milieuvriendelijke, herbruikbare opties aan en zetten anderen aan om een duurzaam assortimenten te ontwikkelen. Kom meer te weten over de campagne en Ella Daish op haar website

  • Mary Beatrice Kenner

    UITVINDER van de ‘hygiëneriem’

    Mary Beatrice Kenner (1912-2006) was een uitvinder uit North Carolina aan wie we veel te danken hebben. Ze bedacht in de jaren twintig namelijk het eerste ‘verstelbare’ maandverband, de voorganger van het ‘gewone’ plakbare maandverband.Het was een verstelbare riem waarin je een vocht bestendig verband kon plaatsen. Op die manier bleef het maandverband op de juiste plek zitten en gaf het ook minder kans op lekken. Als zwarte vrouw botste Mary Beatrice vaak op discriminatie op basis van haar huidskleur. Zo werd haar vraag om een patent op deze uitvinding te krijgen, meerdere keren afgewezen. Alhoewel ze nauwelijks erkenning kreeg voor haar belangrijke werk, is ze wel de eerste én enige zwarte Amerikaanse vrouw met uiteindelijk vijf patenten op haar naam. Benieuwd naar hoe de gordel er uitzag en wie Mary was? Surf naar de website van Red Moon Gang

  • Nadya Okamoto

    OPRICHTSTER “Period”

    Nadya Okamoto is een jonge Amerikaanse activist, feministisch rolmodel en ondernemer die zich onder andere inzet voor menstruatie-gerelateerde kwesties en menstruatiearmoede bestrijdt. Op 16-jarige leeftijd startte ze met een succesvolle ngo, “Period”. Het verstrekken van menstruatieproducten aan mensen in nood en het doorbreken van het stigma en de schaamte rond menstruatie zijn haar grootste doelstellingen. In 2018 publiceerde ze haar eerste boek ‘Period Power: A Manifesto For The Menstrual Movement’ waarin ze onder andere kijkt naar de brede impact van menstruatie op het leven van mensen, inclusief gendergelijkheid, gezondheidszorg en armoedebestrijding.

  • Arunachalam Murganantham

    ‘Pad Man’

    Arunachalam Muruganantham is een zakenman uit India die verschillende jaren werkte aan het creëren van een hygiënisch en goedkoop maandverband. Vele Indiase mannen vonden het eerder vreemd dat een man zich bezighield met een thema als menstruatie. Bovendien staan bloedende vrouwen in de Indische cultuur ook nog eens voor onheil. Murganantham, later ‘pad man’, verzette zich tegen dat idee en de dure prijs en ging ondanks de kritiek door. Toen zijn uitvinding klaar was gaf hij op verschillende plekken in India lezingen in universiteiten en ging hij gesprek aan met journalisten. Zijn pads worden op dit moment in de meeste Indiase deelstaten geproduceerd en zijn idee leidde tot het internationaal concept: De "sanitary pad disposal machine”. Er werd ook een film gemaakt genaamd ‘pad man’ in 2018 waarin zijn leven(swerk) getoond wordt.

  • Liv Stömquist

    TEKENAAR, ACTIVIST

    Liv Stömquist begon vanaf vroege leeftijfd met het tekenen van strips. Ze staat voornamelijk bekend om haar boek ‘Kunskapens frukt’ of ‘De verboden vrucht’. Op een kunstzinnige, informatieve en grappige manier heeft ze het over de vrouwelijke geslachtorganen bekeken vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Van kerkleiders tot wetenschappers en verschillende experten over de vulva, clitoris en vrouwelijke seksualiteit doorheen de geschiedenis. Een deel over menstruatie werd niet vergeten.

  • Rupi Kaur

    ACTIVIST

    Rupi Kaur is een Indiaas-Canadese dichter, schrijver, kunstenaar, performer, feminist. In haar werk bespreekt ze vaak herkenbare en intieme thema’s zoals familie, misbruik, erotiek, geweld, misbruik, geborgenheid, vrouwelijkheid, … In 2015 ontdekten veel mensen haar toen ze een foto op Instagram plaatste, waarbij een bloedvlek zichtbaar was op haar joggingsbroek als gevolg van menstruatie. Instagram verwijderde de foto omdat het gezien werd als ongepast. Hierop kwamen veel reacties van mensen waardoor Instagram zich excuseerde en de foto terugplaatste. Op die manier kon ze haar werk verderzetten via Instagram voor miljoenen fans.

    We maakten een selectie van de foto’s die je hier kan bekijken. Ben je benieuwd naar de rest van haar werk of nieuwsgierig naar meer foto’s? Dan kan je naar haar officiële website surfen

  • Julia Scher

    KUNSTENAAR, ACTIVIST

    Julia Scher is een Duits-Amerikaanse conceptueel kunstenaar die bekend werd vanwege haar werk dat focust op de relatie tussen technologie, surveillance, privacy en sociale structuren. Hoewel haar werk zich niet uitsluitend richt op het thema menstruatie, heeft ze met sommige kunstwerken geprobeerd om de taboes rond menstruatie te doorbreken en reflecteerde ze op de culturele percepties ervan. Door zich te richten op het thema menstruatie binnen de bredere context van privacy, controle en sociale structuren heeft het bijgedragen tot de bevordering van openheid over deze onderwerpen binnen de kunstwereld en daarbuiten.