
Pili-Project
Pili is een pilootproject van het cgso in samenwerking met Freinetschool De Boomhut
Waarom al met gender(stereotypen) aan de slag gaan in de kleuterklas en lagere school?
“Gender gaat over de eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die cultureel bepaald zijn voor elke sekse. Het gaat dus niet over biologische kenmerken, maar over sociale en culturele aspecten van het man- of vrouw-zijn. Bijvoorbeeld dat de kleur blauw bij jongens hoort en de kleur roze bij meisjes.”
— Nederlands Jeugdinstituut, 2023
Een veelgestelde vraag is waarom het belangrijk is om al op jonge leeftijd met gender en genderstereotypen aan de slag te gaan. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat gender precies inhoudt, want hierover bestaan vaak misvattingen.
Uit deze definitie blijkt dat gender niet iets is wat pas begint in het secundair onderwijs. Al voor onze geboorte worden we “gegenderd”, denk maar aan de gender reveals met roze of blauwe ballonnen, rookbommen of piñata’s.
Vanaf jonge leeftijd beginnen kinderen zich bewust te worden van de sociale verwachtingen rondom gender. Ze krijgen een idee van wat 'normaal' is op basis van wat ze dagelijks zien en horen. Rond de leeftijd van 7 jaar hebben kinderen vaak al veel van deze culturele rolpatronen geïnternaliseerd. Deze verwachtingen zijn niet steeds even onschuldig: ze kunnen invloed hebben op hoe kinderen zichzelf zien, hun identiteitsontwikkeling, en hun mogelijkheden om hun eigen talenten en interesses te verkennen.
Daarom is het cruciaal dat jonge kinderen de vrijheid krijgen om onbelemmerd te dromen over wat ze willen doen en wie ze willen worden, voorbij de huidige genderstereotypen. Wanneer kinderen alleen stereotype beelden zien, beschouwen ze deze als 'de norm'. Door ook contrastereotypes te tonen, leren kinderen dat er zowel overeenkomsten als verschillen zijn die het geslacht overstijgen. Dit helpt hen een breder en realistischer beeld van zichzelf en anderen te ontwikkelen.
Samen met ouders, onderwijs(professionals) en begeleiders bieden we jonge kinderen de kans om zichzelf en anderen te ontdekken, elkaars eigenheid te respecteren en te waarderen.
We leren hen dat er zowel overeenkomsten als verschillen zijn tussen mensen en dat deze diversiteit niet beperkt is tot traditionele rolpatronen. Door deze gezamenlijke inspanning creëren we een omgeving waarin kinderen leren dat iedereen unieke kwaliteiten heeft en dat alle vormen van identiteit en zelfexpressie waardevol zijn.
Wil je zelf aan de slag met het thema?
Klik door naar onze digitale leeromgeving en download nu jouw lesmateriaal of de gendervriendelijke kleurplaten.