
nascholing
Wil je zelf in je klas of groep aan de slag?
Ontwikkel je vaardigheden en schaaf je kennis bij via onze nascholingen. Door de kleine groepen kunnen we heel hands-on aan de slag. Je gaat naar huis met nieuwe ideeën en methodieken. Kant en klaar materiaal waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt.
Foto: Deon Black voor LetsTalkSex
-
Cgso biedt interactieve nascholingen aangepast aan de noden en de voorkennis van de groep.
• De inhoud van ons programma komt tot stand in nauw overleg met de organiserende instantie, op basis van de thema’s die zij wenst aan te reiken/te bespreken en de groepsgrootte.
• We houden rekening met eventuele gevoeligheden van jouw team.
• We bieden steeds ruimte om met praktijkervaringen en vragen aan de slag te gaan.
Ontdek onze veelgevraagde nascholingen of kies voor een nascholing op maat. Denk aan het opfrissen van kennis, het oefenen van vaardigheden om met een diverse groep aan de slag te gaan, bijscholen in bepaalde thema’s of kennismaken met het aanbod aan leermiddelen voor jouw specifieke doelgroep.
-
De duur van de nascholing is afhankelijk van de inhoud en de nood om dieper in te gaan op jullie (praktijk)ervaringen en/of vragen. Wij werken met groepen van maximaal 25 deelnemers
Wat mag je verwachten van een nascholing van het cgso?
Je krijgt handvaten aangereikt om de inhoud bij diverse doelgroepen bespreekbaar te maken
Je krijgt (achtergrond) informatie over het thema/de thema’s
We leren je hoe je de methodieken kan aanpassen op maat van je doelgroep
We maken ruimte voor jouw (praktijk) vragen
Het tarief voor een nascholing is driedelig
-
Nascholing rond relaties en seksualiteit
Elke nascholing is praktijkgericht en wordt afgestemd op maat van de aanvrager. We gaan graag met jou in gesprek over de thema’s en/of noden van jouw team.
-
De voorbereidingstijd
Heel wat thema’s en/of nascholingen zijn reeds uitgewerkt. We rekenen enkel de hoogstnoodzakelijke voorbereidingskost aan (bijvoorbeeld de nascholing vertalen naar jullie specifieke praktijk).
-
De verplaatsingsvergoeding
Deze prijzen zijn exclusief verplaatsingsvergoeding. De afstand wordt berekend vanaf onze organisatie (cgso vzw Brugge) tot aan de locatie van de workshop(s).
Vaak gekozen opties
-
Over het lichaam, lichaamsbeeld, druk op het uiterlijk en weerbaarheid
Jongeren zijn vaak nieuwsgierig naar hoe hun lichaam er uit ziet, wat het allemaal kan en hoe het verschilt van dat van anderen. Het is essentieel dat ze begrijpen dat ze eigenaar zijn van hun eigen lichaam en dat ze mogen aangeven wat ze fijn en niet fijn vinden. Dit proces helpt hen om zich te verhouden tot hun lichaam en om te leren dat een penis of vulva gewoon deel uitmaakt van wie ze zijn. Er is niets om je voor te schamen; respect voor jezelf en anderen is cruciaal. Elke vulva, elke penis is uniek. Ook borsten komen in allerlei maten en vormen. Deze diversiteit is volkomen normaal en het is belangrijk dat jongeren deze verschillen leren waarderen. Onze meningen en beelden worden beïnvloed door wat we in de media en maatschappij zien. Terwijl media soms druk uitoefenen op het uiterlijke, zijn er ook positieve geluiden zoals online activisten die zich verzetten tegen onrealistische schoonheidsidealen. Tijdens de nascholing onderzoeken we thema’s zoals lichaamsbeeld, de druk om aan schoonheidsnormen te voldoen, de rol van media en maatschappelijke verwachtingen. We willen jongeren aanmoedigen om kritisch te kijken naar de beelden die ze waarnemen en om een gezonde relatie met hun lichaam op te bouwen. Door een positieve benadering kunnen we jongeren helpen zich zelfverzekerd en comfortabel te voelen zoals ze zijn.
Duur: 2,5 uur
-
Over het voorbereiden van de lessen of gesprekken rond relaties en seksualiteit
Lesgeven over relaties en seksualiteit is een waardevolle en belangrijke taak. Door professionals te voorzien van juiste kennis, vaardigheden en ondersteuning, kunnen ze jongeren effectief begeleiden in hun ontwikkeling. Dit draagt bij aan een gezonde, open en respectvolle benadering van relaties en seksualiteit voor jongeren binnen onze maatschappij. We gaan met jullie in gesprek over hoe je een gesprek over relaties en seksualiteit met jongeren kan aanpakken.
We besteden aandacht aan enkele belangrijke begrippen zoals seksualiteit en seksuele gezondheid. Onze focus ligt op relationele en seksuele vorming, waarbij we kijken naar hoe je dit vanuit een positief perspectief kunt aanpakken. En hoe je kan afstemmen op de behoeften van de jongeren. Het is cruciaal om te begrijpen in welke fase van ontwikkeling de jongeren zich bevinden. Hierdoor kun je het lesmateriaal en de gebruikte taal op hun niveau aanpassen. Tijdens hun seksuele ontwikkeling worden jongeren met verschillende uitdagingen en vragen geconfronteerd. Ze kunnen gevoelens van onzekerheid over hun lichaam en seksualiteit ervaren, wat kan leiden tot schaamte of angst om vragen te stellen.
Het is belangrijk om open gesprekken over relaties en seksualiteit te stimuleren en jongeren toegang te geven tot betrouwbare en begrijpelijke informatie. Foutieve informatie kan immers leiden tot misvattingen en risico’s.
In deze nascholing nemen we je mee doorheen de seksuele ontwikkeling van jongeren en bieden we handvatten om deze beter te begrijpen. We delen waardevolle informatie, praktische tips en bespreken diverse thema’s, inclusief databanken met educatief materiaal.
Duur: 3 uur
-
Informatie op een toegankelijke manier delen begint vanuit een positieve invalshoek
Een positieve en inclusieve relationele en seksuele vorming is van essentieel belang voor de ontwikkeling van jongeren. Het gaat niet alleen om het verstrekken van feitelijke informatie, maar ook over het creëren van een omgeving waarin jongeren zich veilig en gerespecteerd voelen. Dit bevordert niet alleen hun kennis, maar ook hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.
Het doel van relationele en seksuele vorming is jongeren te ondersteunen bij hun seksuele ontwikkeling en hen te leren seksueel verantwoorde maar ook fijne, veilige en gewenste keuzes te maken. In deze nascholing bekijken we welke competenties, visie en kennis nodig zijn om in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit. Je ontdekt hoe je een les kan voorbereiden die luchtig is en toch voldoende inhoud bevat. Maar ook welke didactische materialen je kan gebruiken. In deze nascholing leer je verschillende technieken om je lessen en gesprekken rond relaties en seksualiteit op een positieve manier aan te brengen. Iedere groep, iedere leerling is anders en heeft andere noden. Ook jij als professional moet je veilig voelen en jezelf kunnen zijn.
Een positieve en inclusieve relationele en seksuele vorming is essentieel voor het welzijn van jongeren. Door een veilige ruimte te creëren, diversiteit te waarderen, betrouwbare informatie te bieden en positieve communicatie aan te moedigen, helpen we jongeren om zich zelfverzekerd en empowered te voelen in hun relaties en seksualiteit.
Duur: 3 uur
-
Over anticonceptie, ongeplande zwangerschap, abortus en tienerzwangerschap
Relationele en seksuele vorming moet verder gaan dan enkel het les geven over anticonceptie. Door jongeren te informeren over de werking van hun lichaam, hen te leren over verschillende anticonceptiemethoden en hen de ruimte te geven om te praten over ongeplande zwangerschappen en abortus, kunnen we hen helpen bij het maken van bewuste en geïnformeerde keuzes.
Als het gaat over relationele en seksuele vorming zijn de lessen anticonceptie standaard. Deze informatie is cruciaal, maar het is minstens zo belangrijk om te erkennen dat anticonceptiemiddelen nooit 100% betrouwbaar zijn. Mensen zijn ook niet perfect. Zelfs als ze zich zo goed mogelijk beschermen, zijn er situaties waarin het kan mislopen. Daarom is het essentieel ook het gesprek aan te gaan over ongeplande zwangerschappen, tienerzwangerschappen en abortus.
Een goed begrip van hoe het lichaam en de voortplanting werkt omvat niet alleen biologische en anatomische kennis, maar ook het bespreken van emoties, relaties en verantwoordelijkheden. Door jongeren deze kennis aan te bieden, kunnen ze beter begrijpen welke keuzes ze maken en wat de mogelijke gevolgen zijn.
Om jongeren in staat te stellen een weloverwogen keuze te maken in hun bescherming tegen ongeplande zwangerschappen, hiv of soa’s, moeten ze goed op de hoogte zijn van de werking en de beschikbaarheid van verschillende soorten anticonceptiemiddelen. We maken daarom gebruik van diverse methodieken en lesmethoden. In de nascholing maak je kennis met een ruim aanbod aan educatieve materialen.
Dit alles kadert binnen een positieve kijk op seksualiteitsbeleving en het belang van het creëren van een open dialoog. Door een veilige(re) ruimte te creëren, kunnen jongeren hun zorgen en vragen over ongeplande zwangerschap en abortus delen. Het helpt jongeren te weten dat zij niet de enige zijn met vragen en terzelfdertijd ontwikkelen ze ook een realistische opinie over deze onderwerpen.
Duur: 2,5 uur
-
Over hoe een gesprek over seksueel plezier, zelfzorg ook helpt bij het leren aangeven van grenzen
De negatieve en gevaarlijke aspecten van seksualiteit staan meestal centraal in het spreken over seksualiteit met jongeren. We geven (terecht) informatie over het voorkomen van soa’s, ongeplande of/en ongewenste zwangerschappen enzovoort. In deze nascholing willen we je inspireren om in je (klas)groep ook te spreken over (seksueel) plezier, zelfzorg, over het aangeven van grenzen en wensen.
Duur: 2,5 uur
-
Over de online beleving van relaties en seksualiteit bij jongeren
De leefwereld en seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren speelt zich steeds meer online af. Ze komen in aanraking met schoonheidsidealen en genderstereotypen in reclame, online geflirt en grooming, naaktfoto’s, porno enzovoort. Online komen jongeren, gewenst of ongewenst, in contact met seksualiteit en relaties. Dat kan fijne, veilige en plezierige seksuele contacten opleveren. Er zijn echter ook valkuilen aan verbonden. In deze nascholing ontdek je wat je als professional moet weten over (online) seksueel gedrag van jongeren. We geven tips en bieden handvatten om jongeren meer weerbaar te maken zodat ze ook online op een veilige, aangename manier seksualiteit kunnen beleven.
Duur: 2 uur
-
Spreken over menstruatie, maar ook over menstruatiearmoede en –schaamte
Het gebrek aan informatie en de schaamte om over menstruatie te spreken, versterken het taboe rond menstruatie. In deze nascholing staan we stil bij maatschappelijke, emotionele en biologische aspecten van menstruatie. We bieden achtergrondinformatie, tips en tricks, educatief materiaal en concrete handvaten. Zo kom je in contact met zowel duurzame als niet duurzame menstruatieproducten en leer je hoe je deze kan gebruiken in jouw (klas)praktijk. Je gaat naar huis met nieuwe idee.n en methodieken. Kant en klaar materiaal waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt.
Je maakt kennis met ons educatief aanbod voor leerlingen binnen het basisonderwijs en/of het secundair onderwijs.Duur: 2,5 uur
-
Het inschatten en gepast reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag
Overal waar mensen zijn, ontstaan relaties. Denk maar aan vriendschapsrelaties, intieme relaties, ouder-kind relaties, leerkrachtleerling relaties, …. Deze spelen zich af in de echte wereld, maar ook steeds meer online. Iedereen krijgt ooit te maken met (on)gepast en (on)gewenst seksueel gedrag. Als rolmodel, toeschouwer of als slachtoffer.
Het Vlaggensysteem van Sensoa is een ontwikkelde methodiek om seksueel gedrag correct in te schatten en gepast te kunnen reageren. Daarnaast wordt er stilgestaan bij het hernieuwd seksueel strafrecht en het begrip ‘consent’, het criterium dat het zwaarst doorweegt bij de beoordeling van seksueel gedrag.
Duur: 3 uur
-
Spreken over genderidentiteit en seksuele oriëntatie
Gender, sekse, non-binair, transgender personen, aseksualiteit, … We worden vandaag overspoeld met termen en zien soms het bos door de bomen niet meer. Waar komen deze termen vandaan, wat betekenen ze, waar ligt het verschil en hoe ga je hierover in gesprek? Gender is een deel van ieders identiteit en het hoort bij een gezonde, seksuele ontwikkeling van jongeren. In deze nascholing gaan we daarom aan de slag met de genderkoek waarbij we de verschillende aspecten van gender onder de loep nemen. We bespreken de heersende genderstereotypen en de impact hiervan. We geven tips voor het creëren van een veilige en open sfeer om dit onderwerp bespreekbaar te kunnen maken. Spreken over genderidentiteit helpt jongeren in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en in een fijne seksuele groei. Dit gesprek kan jongeren helpen om elkaar beter te leren kennen, begrijpen en ook respecteren.
Duur: 3 uur
-
Werken rond gender, stereotypering en identiteitsontwikkeling bij jongeren
Jongeren willen graag aanvaard en gewaardeerd worden doorcleeftijdsgenoten. Ze leren daarbij al snel welk gedrag positief of negatief ervaren wordt. Die beoordeling wordt onder meer beïnvloed door het onderscheid dat we maken tussen mannen en vrouwen en door de idee.n die we hebben over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Gender gaat over de eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die cultureel bepaald zijn voor elke sekse. Het gaat over de sociale en culturele aspecten van het man- of vrouw-zijn. Daar komen verwachtingen bij kijken en deze zijn vaak niet vrijblijvend, waardoor jongeren onbewust gestuurd worden in hun gedrag. Gender heeft een impact op het welbevinden van jongeren, hun beleving en attitudes. Door aandacht te hebben voor gender, ons bewust te worden van de gekoppelde verwachtingen (en misschien wel veroordelingen) en door een opbouwende positieve visie mee te geven, krijgen jongeren de kans om vrij(er) van genderstereotypering zichzelf te ontdekken. Genderbewustzijn en bewust omgaan met gender(stereotypen) betekent niet dat we de sekseverschillen negeren, maar dat we jongeren niet (on)bewust in een hokje duwen. Zo leren jongeren de ander in zijn ‘zijn’ te respecteren en te aanvaarden, welk standpunt ze ook innemen. De nascholing biedt (achtergrond)informatie, praktische tips, inspiratiemateriaal en educatief materiaal om in jouw klaspraktijk mee aan de slag te gaan.
Duur: 2,5 uur
-
Over het creëren van een veilige en vertrouwde sfeer, referentiekaders en praten vanuit diverse invalshoeken
Praten over relaties en seksualiteit kan behoorlijk spannend zijn, zowel voor jongeren als voor de begeleiders van workshops. Elke deelnemer komt met een eigen referentiekader, dat bepalend is voor hun kijk op de wereld. Dit referentiekader vormt wie je bent, hoe je denkt, en hoe je omgaat met anderen. Het beïnvloedt je meningen, waarden en normen. Het speelt een cruciale rol in je verwachtingen tegenover anderen.
Tijdens de workshops rond relaties en seksualiteit verkennen we deze verschillende referentiekaders. We creëren een veilige ruimte waar deelnemers hun waarden, normen en attitudes kunnen delen en bespreken. Het is essentieel om stil te staan bij de meervoudige identiteit van jongeren. Niet elke jongere voelt zich even op zijn gemak in de klasgroep. Sommigen hebben persoonlijke vragen en iedereen ervaart zijn seksualiteitsbeleving op een verschillende manier. Dit kan het delen van ervaringen en meningen uitdagend maken.
In de nascholing besteden we aandacht aan het creëren van de juiste setting voor de workshops. We bespreken het maken van duidelijke afspraken, zodat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Daarnaast is het belangrijk om jongeren en hun ouders of opvoeders goed te informeren over de sessies. Dit draagt bij aan een open en eerlijke communicatie.
Tot slot staan we stil bij informatieve websites die zowel begeleiders als jongeren kunnen helpen. Jongeren hebben vaak veel vragen en het is cruciaal dat zij toegang hebben tot betrouwbare informatie. Dit kan zowel op school als daarbuiten, zodat ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Door deze dialoog aan te gaan, dragen we bij aan een gezondere en meer open houding ten aanzien van relaties en seksualiteit.
Duur: 2,5 uur