GESPREKSSTARTERS

Dickpic

Het versturen of ontvangen van een foto en/of filmpje van een penis, valt onder de categorie ‘sexting’. 

Sexting gaat over het ontvangen en/of versturen van pikante berichtjes, foto’s en/of filmpjes. Dat kan via de smartphone, de tablet of andere digitale media. Het begrip ‘sexting’ vormt een samenstelling van ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (berichtjes sturen). Sexting is heel normaal en sluit aan bij de seksuele beleving van jongeren. Het is een manier om relaties en seksualiteit digitaal te beleven. De ene persoon zal dit graag doen, terwijl iemand anders misschien op een andere manier intimiteit wil beleven. Ook dit is helemaal oké. Het is en blijft een persoonlijke keuze. 

 

Jongeren zijn zoekende naar hun (seksuele) identiteit waardoor er heel wat verschillende redenen zijn waarom jongeren aan sexting doen. Het kan een gemakkelijk opstapje zijn naar de eerste intieme relatie, het versturen van bijvoorbeeld een dickpic kan ook een soort spelletje en manier zijn van grappen uit te halen. Het uitwisselen en in bezit zijn van zo een expliciete beelden kan ook een vorm van status zijn of er kan druk leven van leeftijdsgenoten om dit te doen. De motieven bij jongeren zijn dus zeker niet eenduidig. 

Maar net zoals bij alle activiteiten om relaties en seksualiteit te beleven, zijn grenzen belangrijk. De meeste jongeren wisselen berichtjes of beelden uit men hun lief of met iemand die ze leuk vinden. In de meeste gevallen worden die ook niet doorgestuurd. Maar het is en blijft een persoonlijke keuze of je wel of niet aan sexting wil doen. Niemand mag zich verplicht voelen om dit te doen of iemand anders verplichten. Je mag ook geen foto’s doorsturen zonder toestemming, dit is namelijk strafbaar. Dit geldt ook wanneer je de foto zelf kreeg doorgestuurd. Zo worden er zelfs drie wetten overtreden op dit moment. We noemen dit ‘grensoverschrijdende sexting’. Wanneer je vrijwillig seksueel getinte beelden van jezelf maakt of verstuurt met toestemming, spreken we over ‘oké sexting’.

Als slachtoffer van ongewenste verspreiding van beelden kun je het gevoel krijgen dat het jouw schuld is, een fenomeen dat bekend staat als ‘victim blaming’. Dit zorgt er helaas vaak voor dat slachtoffers geen klacht indienen, omdat ze denken dat ze zelf iets fout hebben gedaan. Onthoud dat de schuld altijd bij de verspreider van de foto ligt.

Wil je meer weten over sexting? De website van mediawijsheid en allesoverseks.be biedt meer informatie. 

Misvattingen, mythes en vooroordelen

  • Sexting onder jongeren loopt altijd verkeerd af 

  • Sexting komt niet voor in een gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren 

  • Het bewaren van ongewenst verstuurde naaktfoto’s is niet strafbaar  

Vorige
Vorige

Menstruatiespons (wegwerp)

Volgende
Volgende

Massageolie