GESPREKSSTARTERS

Verlovingsring

De verlovingsring wordt traditioneel gezien als een belofte van trouw en een aankondiging van een toekomstig huwelijk

Ondanks dat liefde de voornaamste reden is om te trouwen, zien we dat mensen tegenwoordig minder vaak trouwen en vaker scheiden. Dit is wat anders als het gaat over het homohuwelijk. Sinds het homohuwelijk in 2003 gelegaliseerd werd in België, stijgt het aantal van deze huwelijken langzaam. Maar dat er over het algemeen minder getrouwd wordt, kan onder andere worden verklaard worden door veranderende opvattingen over het huwelijk en de rol van de economie. Onze huidige samenleving is veel diverser geworden op vlak van samenlevingsvormen, waarbij trouwen niet langer noodzakelijk is om samen een leven op te bouwen. Mensen trouwen nu voornamelijk omdat het leuk is, niet omdat het moet. Daarnaast zijn trouwfeesten duurder geworden, wat ook een rol kan spelen in deze trend. 

In bepaalde culturen en religieuze gemeenschappen leeft het idee sterk dat je maagd moeten blijven tot aan het huwelijk. Maar wat maagdelijkheid precies betekent, kan voor iedereen verschillend zijn. Deze betekenis wordt vaak beïnvloed door persoonlijke, culturele en religieuze overtuigingen. Voor veel mensen houdt het in dat je nog geen seks hebt gehad met iemand. Maar wat houdt ‘seks’ dan precies in? Ook dit kan voor iedereen anders zijn. Veel mensen associëren maagdelijkheid nog steeds met het al dan niet hebben van penis-in-vaginaseks, maar seksualiteit is in werkelijkheid veel diverser en omvat meer dan alleen deze vorm van seks.  

Het huwelijk wordt in bepaalde culturen en religieuze gemeenschappen ook sterk geassocieerd met de huwelijksnacht en het maagdenvlies. Veel vrouwen zijn bang om geen bloedverlies te ervaren tijdens hun huwelijksnacht, aangezien dit in sommige gemeenschappen wordt gezien als een bewijs van maagdelijkheid. Dit heeft te maken met de mythe dat het maagdenvlies ‘scheurt’ en altijd bloedt tijdens de eerste keer penis-in-vaginaseks. In werkelijkheid is het maagdenvlies geen vlies, maar een stukje membraan bij de vagina-opening. Bovendien bloeden de meeste personen niet tijdens hun eerste keer seks. In sommige gevallen wordt zelfs een verklaring van maagdelijkheid gevraagd, wat een enorme druk kan leggen op vrouwen. In dat geval kan er advies gevraagd worden aan de huisarts. Die kan echter nooit controleren of de vrouw nog maagd is. In 2019 gaf de nationale raad van de Orde der artsen dat het niet langer meer gerechtvaardigd was maagdelijkheidstesten uit te voeren en daarvoor getuigschriften op te stellen.

In islamitische culturen kan het verlies van maagdelijkheid voor het huwelijk de eer van de familie aantasten. In streng christelijke geloven wordt verwacht dat beide partners maagd het huwelijk ingaan en zijn seksuele handelingen pas toegestaan binnen het huwelijk. Deze opvattingen zijn vaak gekoppeld aan reinheid en het idee dat maagdelijkheid garandeert dat een zwangerschap alleen door de eigen echtgenoot kan worden veroorzaakt.

Tot slot leeft ook de hardnekkige mythe rond dat een koppel automatisch seks heeft op de huwelijksnacht. Dit idee wordt vaak romantisch weergegeven in films en verhalen maar de realiteit is vaak gevarieerder. In werkelijkheid kan de huwelijksnacht er voor ieder koppel anders uitzien. Er zijn geen regels die voorschrijven dat er seks moet plaatsvinden op deze specifieke nacht. Een bruiloft is vaak een lange en vermoeiende dag, waardoor veel koppels bijvoorbeeld te moe zijn om die nacht seks te hebben. Daarnaast kan er ook sprake zijn van druk of zenuwen, waardoor ze ervoor kiezen om te wachten tot na de huwelijksnacht. De huwelijksnacht hoeft dus niet per se iets seksueel te zijn. Het koppel kiest zelf hoe ze deze nacht willen beleven. 

Het is een symbool van liefde, toewijding en een gedeelde toekomst. Waar mensen vroeger het vaakst trouwden om economische redenen, is vandaag de dag de grootste reden om te trouwen: de liefde.

Misvattingen, mythes en vooroordelen

  • Op de huwelijksnacht heeft een koppel gegarandeerd seks. 

  • Er bestaan geen religieuze en culturele opvattingen rond het huwelijk.

  • We trouwen het vaakst voor economische redenen.

  • De betekenis van maagdelijkheid is een universeel gegeven.   

Vorige
Vorige

Stressbal balzak